Υγεία

Περιοδοντίτιδα: ο σιωπηλός εχθρός των δοντιών

περιοδοντίτιδα

Παρόλο που στο ξεκίνημα της η περιοδοντίτιδα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα, καθώς εμφανίζεται σαν μια απλή ουλίτιδα, όσο εξελίσσεται και φτάνει στα στρώματα κάτω από τα ούλα, μπορεί να βάλει τον ασθενή σε κακές περιπέτειες! Είναι ένας ύπουλος εχθρός των δοντιών, και η εξέλιξη της, ή ή θεραπεία της, εξαρτάται κυρίως από το πόσο καλά και τακτικά φροντίζει ο καθένας μας τα δόντια και τα ούλα του!

Πρόκειται λοιπόν για μια φλεγμονώδη νόσο των ούλων, η οποία αναπτύσσεται γύρω από τη ρίζα των δοντιών και στο οστό της γνάθου, πλήττοντας ουσιαστικά τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια. Στο αρχικό της στάδιο θα εμφανίσει αιμμοραγία των ούλων στο βούρτσισμα (ουλίτιδα), άλλα όταν η φλεγμονή προχωρήσει τα ούλα σταδιακά θα υποχωρούν, δημιουργώντας υφιζήσεις. Έτσι οι ρίζες των δοντιών θα αποκαλύπτονται προκαλώντας ευαισθησία στο κρύο και τα δόντια σταδιακά θα χάνουν τη στήριξη τους, και σε πολύ προχωρημένο στάδιο θα πέφτουν!

Η διάγνωση όσον αφορά την περιοδοντίτιδα απαιτεί έναν πλήρη στοματικό έλεγχος από τον οδοντίατρο, σε συνδιασμό με την ακτινογραφική εικόνα του οστού της γνάθου και με μετρήσεις που γίνονται κλινικά και ακτινογραφικά, τίθεται η διάγνωση αρχόμενης, μέτριας ή προχωρημένης περιοδοντίτιδας.

You Might Also Like